2022 dünyada böyle geçti: Ocak-Şubat-Mart
Kazakistan’da sosyoekonomik durumun kötüleştiği, Pasifik Okyanusu’ndaki ada ülkesi Tonga’da yanardağ patlaması olduğu, Hindistan’ın Karnataka eyaletinde bir devlet okulunda okuyan bir grup Müslüman öğrencinin giydikleri derslere alınmadığı gerekçesiyle başlayan gösteriler başörtüsü, İsrail siber güvenlik şirketi Pegasus’un yazılım programı 2022’nin ilk çeyreği, Rusya’nın tüm dünyada casusluk faaliyetleri için kullanıldığı ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in doğudaki Donbas’ta özel bir askeri operasyon başlattığı 2022’nin ilk çeyreği oldu. Ukrayna
Sıvılaştırılmış petrol gazının (LPG) arttığı ve ülkedeki sosyoekonomik durumun bozulduğu gerekçesiyle 2 Ocak’ta Batı Kazakistan’da başlayan gösteriler, ülkenin diğer bölgelerine de sıçradı. Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, protestolardan sorumlu tuttuğu hükümetin istifasını kabul etti. Protestolar yayılırken, 5-19 Ocak tarihlerinde ülke genelinde olağanüstü hal ilan edildi. Dış bağlantıları olan terör gruplarının saldırısıyla karşı karşıya kaldığını belirten Kazakistan, 1992 yılında imzalanan anlaşmaların 3. ve 4. maddeleri uyarınca üyesi olduğu Toplu Güvenlik Anlaşması Örgütü’nden (CSTO) destek istedi ve 2007. Olaylarda 10 günde 225 kişi hayatını kaybetti. Ülke genelinde protestoların çatışmaya dönüşmesine neden olan olaylarda hayatını kaybedenler için 10 Ocak’ta ulusal yas ilan edildi. Göstericiler kamu binalarını işgal edip silah kullanırken, Astana yönetimi güvenlik güçlerine operasyon emri verdi. Olaylar nedeniyle yaklaşık 10 bin kişi gözaltına alındı.
Pasifik Okyanusu’ndaki yaklaşık 170 adadan oluşan Tonga’nın başkenti Nuku’alofa’nın kuzeyindeki Hunga Ha’apai Adası’nda bulunan yanardağ, 15 Ocak’ta faaliyete geçerek kül, buhar ve gaz püskürtmeye başladı. Tonga’daki adaların neredeyse tamamını vuran patlamanın ardından Tonga, Yeni Zelanda, ABD, Kanada, Şili ve Japonya için “tsunami” uyarısı yapıldı. Volkandaki patlamaların 2021’deki aktivitelerinden 7 kat daha şiddetli olduğu belirtildi.
Hindistan’ın Karnataka eyaletinde uzun süredir devam eden başörtüsü yasağı, 1 Ocak’ta devlete ait Udupi Kadınlar Koleji’ndeki Müslüman öğrencilerin başörtüsü takmasıyla tartışılmaya başlandı. Karnataka’daki diğer okullarda Müslüman kız öğrencilerin derslere başörtüsü takması üzerine Hindu öğrenciler tepki göstererek derslere safran rengi şallarla girmeye başladılar. Udupi’de okul idarecileri, devlet yetkilileri, öğrenciler ve aileleri arasında 19 Ocak’ta yapılan toplantıda herhangi bir analize ulaşılmayınca 5 kız öğrenci okul dışında eylem başlattı. Eyalet hükümeti 26 Ocak’ta bir bilirkişi heyeti kurdu. Heyet görüşünü açıklayana kadar başörtülü öğrencilerin üniforma kurallarına uyması ve okula başörtüsü olmadan girmesi gerekiyordu. Öğrenciler, başörtüsünün Hindistan anayasası tarafından sağlanan temel bir hak olduğunu ileri sürerek 31 Ocak’ta Karnataka Yüksek Mahkemesine başvurdu. Mahkeme, karar açıklanıncaya kadar okullara başörtülü olarak giremeyeceğini bildirdi. Mahkeme başkanı, eyaletteki başörtüsü yasağının gerginliği göz önüne alındığında yetkililere orta öğretime devam etmeleri talimatını da verdi. Yüksek mahkeme, okullarda başörtüsü yasağı konusunda iki hakimin anlaşmazlığa düşmesi üzerine aynı fikirde değildi.
İsrailli siber güvenlik şirketi NSO Group tarafından geliştirilen Pegasus casus yazılımının, dünyanın her yerinde telefon konuşmalarını dinlemek, ses kaydı yapmak, e-postaları takip etmek ve telefonlardan habersiz fotoğraf çekmek gibi casusluk faaliyetlerinde kullanıldığı ortaya çıktı. kullanıcılar. Azerbaycan, El Salvador, Fransa, İngiltere, Polonya, Macaristan, Hindistan, Kazakistan, Ruanda, Fas, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Filistin ve Ürdün’de çok sayıda kişinin Pegasus casus yazılımı ile izlendiği belirtildi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 24 Şubat’ta “Ukrayna’nın doğusundaki Donbas’ta özel bir askeri operasyon” başlattıklarını duyurdu. Böylece Rus-Ukrayna savaşı başladı. Ukrayna’da sıkıyönetim ve genel seferberlik ilan edildi. Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahalesine tepki gösteren birçok ülke, Rusya’ya yaptırımlar listeledi, kendi vatandaşlarını ülkeden tahliye etti ve Rus diplomatları topraklarından sürdü. Başta Putin olmak üzere Rus siyasetçi ve iş adamları AB’nin ve bazı ülkelerin yaptırımlarının hedefi haline geldi. Moskova yönetimi de mütekabiliyet gereği bu ülkelere yaptırım uygulama veya diplomatlarını ülkeden ihraç etme kararı aldı. İnanılmaz bir zirveye ulaşan NATO liderleri, Rusya’nın Ukrayna’yı “tam teşekküllü işgalini” kınadılar. Rusya Federasyonu, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) 26 Şubat’ta yapılan oylamada Ukrayna’daki saldırıları kınayan kararı veto etmişti.
2022 yılının Ocak, Şubat ve Mart aylarında aşağıdaki önemli gelişmeler yaşandı:
1 OCAK
26 Aralık’ta hayatını kaybeden Nobel Barış Ödüllü insan hakları aktivisti ve apartheid kahramanı Başpiskopos Desmond Tutu, Güney Afrika’ya yaptığı son seyahatine uğurlandı.
2 OCAK
Güney Afrika Cumhuriyeti’nin yasama başkenti Cape Town’daki parlamento binasında yangın çıktı.
3 OCAK
ABD’li teknoloji devi Apple, “borsada 3 trilyon doları aşan ilk şirket” oldu.
Dünyanın en yaşlı insanı olarak kabul edilen Japon kadın Tanaka Kane 119 yaşına girdi. Tanaka Kane 25 Nisan’da hayatını kaybetti.
ABD, insan hakları ihlallerini ve darbeleri gerekçe göstererek Etiyopya, Mali ve Gine’yi 1 Ocak 2022’den itibaren gümrüksüz ticaret programından çıkaracağını duyurdu.
4 OCAK
Almanya’nın Hannover kentindeki bir aşı merkezinde çocuklara yetişkin dozunda Kovid-19 aşısı yapıldığı ortaya çıktı.
Japon otomobil üreticisi Toyota, geçen yıl ABD’de 2,3 milyon araç satarak Amerikan otomobil üreticisi General Motors’u (GM) tahtından indirdi.
Kanada hükümeti, First Nations Indigenous ailelerinin çocuklarını içeren 2007’den beri devam eden davada 20 milyar dolar tazminat ödemeyi kabul etti.
5 OCAK
Kosova, küresel güç krizinin yarattığı koşulların olumsuz etkileri nedeniyle ülke genelinde kripto para birimlerinin üretimini yasakladı.
Tunus yargısı, Nahda Hareketi lideri ve Meclis Başkanı Raşid el-Gannuşi ile Tunus’un eski Cumhurbaşkanı Munsif el-Marzuki’nin “seçim ihlali işlemek” suçlamasıyla mahkemeye sevk edilmesine karar verdi.
İtalya’nın Sicilya bölgesinde tanınan ve 20 yıldır aranan mafya babası Gioacchino Gamino, “Google Haritalar” harita uygulamasında ortaya çıkan bir fotoğraf sayesinde İspanya’da yakalandı.
6 OCAK
İsviçre ordusu, dünyada yaygın olarak kullanılan WhatsApp ve Telegram gibi mesajlaşma uygulamalarını güvenlik gerekçesi ile yasakladı.
İran-Irak Savaşı’nda hayatını kaybeden ve cesetleri 35 yıl sonra bulunan 150 İran askeri için Tahran’da cenaze töreni düzenlendi.
7 OCAK
Bölge tarihinin en büyük yangını olarak bildirilen Marshall yangını ABD’nin Colorado eyaletinde en az 513 milyon dolarlık hasara neden oldu ve yaklaşık 1.100 ev ve yapıyı yok etti.
Bilim adamları ilk kez, Güneş’ten 10 kat daha büyük kırmızı bir süperdev yıldızın patlayarak bir süpernovaya dönüştüğünü gözlemlediler.
8 OCAK
ABD’de bilim adamları kalamar gözünün gelişimi için gerekli olan bir gen ağı keşfettiler.
Ulusal güvenlik suçlamasıyla tutulduğu cezaevinde Kovid-19’a yakalanan İranlı muhalif yazar Bektaş Abtin (48) hayatını kaybetti.
9 OCAK
Fransız piyanist Stephane Blet, İsviçre’nin Cenevre kentinde öldü.
Suudi Arabistan’da yaklaşık 3 yıldır tutuklu bulunan Prenses Basmah (Basma) binti Saud bin Abdulaziz Al Saud ve kızı Suhud al-Sharif serbest bırakıldı.
Myanmar’ın Arakan eyaletindeki baskı ve zulümden kaçarak Bangladeş’e sığınan Müslümanların bulunduğu kampta çıkan yangından 5 bin kişi etkilendi.
10 OCAK
Bilim adamları, biyofilm bakterilerinin, daha gelişmiş organizmalar olan bitkilerde ve hayvanlarda olduğu gibi ayrıntılı şekillerde organize edildiğini keşfettiler.
Hükümet, 15-17 Mart 2021 tarihlerinde yapılan Hollanda genel seçimlerinden 299 gün sonra resmen kuruldu.
İngiltere merkezli enerji şirketi “Chariot”, Fas kıyılarında yaklaşık 1 trilyon metreküp doğal gaz rezervine sahip olduğunu açıkladı.
Washington Post gazetesinin yaptığı araştırma, ABD’de 18., 19. ve 20. yüzyıllarda 1700’den fazla Kongre üyesinin hayatlarının bir döneminde siyahi kölelere sahip olduğunu ortaya çıkardı.
11 OCAK
Amerikalı şair Maya Angelou, çeyrek madeni para basan ilk siyah kadın oldu.
ABD’nin Maryland eyaletindeki bir hastanede ölmekte olan 57 yaşındaki David Bennett’e son çare olarak domuz kalbi nakledildi. Bennett 9 Mart’ta öldü.
Avrupa Parlamentosu (AP) Lideri David Sassoli, 2 haftadır tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi.
Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Alihan İsmailov’un başbakanlığında ülkenin yeni hükümetinin kurulmasına ilişkin kararnameyi imzaladı.
Dünyanın develere hizmet veren ilk 5 yıldızlı oteli Suudi Arabistan’da açıldı.
13 OCAK
ABD’de yapılan araştırmalara göre son 7 yıl, 1850’lerden bu yana dünyanın en sıcak yılları olarak kayıtlara geçti.
Batı Avustralya’nın Pilbara bölgesindeki Onslow kasabasında son 62 yılın en yüksek sıcaklığı 50.7 derece ile kaydedildi.
14 OCAK
Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleştirilmesine ilişkin ilk toplantı yapıldı. Türkiye’nin Ermenistan Özel Temsilcisi Büyükelçi Serdar Kılıç ile Ermenistan’ın Özel Temsilcisi Rubin Rubinyan, iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesi konusunu görüşmek üzere Rusya’nın başkenti Moskova’da bir araya geldi.
Batı Afrika ülkesi Nijerya’da yeniden çocuk felci virüsü (poliovirüs) tespit edildi.
15 OCAK
Gana, Avrupa Birliği’nin (AB) “kara para aklama listesinden” çıkarıldı.
Pasifik Okyanusu’ndaki ada ülkesi Tonga’da yanardağın patlaması ve ardından meydana gelen tsunami nedeniyle 6 kişi hayatını kaybetti. Volkanik patlama Japonya’da tsunami uyarısına, Avustralya’da tsunami uyarısına neden olurken, dalga boylarındaki artış nedeniyle Peru’da 18 Ocak’ta 80 liman kapatıldı. Felaketin ardından Peru’da 21 Ocak’ta petrol sızıntılarının neden olduğu kirlilik nedeniyle 21 kıyıda “Çevre Acil Durumu” ilan edildi.
17 OCAK
Çin’de nüfus artışı, 30 milyon insanın hayatını kaybettiği 1960’ların başındaki kıtlıktan bu yana en düşük seviyesine indi.
18 OCAK
Guinness Rekorlar Kitabı’na göre İspanya’nın kuzeyindeki Leon şehrinde yaşayan Saturnino de la Fuerte hayatını kaybetti.
19 OCAK
ABD Lideri Joe Biden’ın New York Doğu Bölge Mahkemesi yargıçlığına aday gösterdiği Bangladeş asıllı Nusrat Jahan Choudhury, ülkede federal yargıçlığa aday gösterilen ilk Müslüman kadın oldu.
20 OCAK
Avusturya, Avrupa’da herkese aşı zorunluluğu getiren ilk ülke oldu.
İskoçya’da bir çatı katında bulunan Kanuni Sultan Süleyman portresinin de aralarında bulunduğu padişah portrelerinden oluşan koleksiyon, müzayede evi Sotheby’s tarafından 24 milyon 563 bin liraya satıldı.
Geçen yıl Belçika’dan dünyayı dolaşan Zara Rutherford, dünyanın çevresini dolaşan en genç ve hafif bir uçakla bunu yapan ilk kadın pilot oldu.
21 OCAK
Brezilyalı samba müzisyeni Elza Soares, 91 yaşında hayatını kaybetti.
Grammy ödüllü Amerikalı rock müzisyeni ve aktör Meat Loaf, 74 yaşında hayata gözlerini yumdu.
ABD’de ele geçirilen Türkiye ile ilgili 28 tarihi eser New York Başkonsolosluğu’na teslim edildi.
22 OCAK
Çinli bilim insanları 833 kilometrelik fiber optik kablo üzerinde kuantum anahtar dağıtımı gerçekleştirerek bu alanda rekor kırdı.
23 OCAK
Ermenistan Cumhurbaşkanı Armen Sarkisyan istifa etti. 3 Mart’ta parlamentoda yapılan ikinci tur oylamada iktidar partisinin adayı Vaagn Khachaturyan ülkenin yeni cumhurbaşkanı seçildi.
24 OCAK
Burkina Faso’da bir grup asker, yönetimi devraldıklarını açıklayarak devlet televizyonu RTB’de darbe bildirisi okudu. Tutuklu Başkan Roch Christian Kabore 25 Ocak’ta istifa etti ve 7 Nisan’da serbest bırakıldı.
Pakistan’da ilk kez bir kadın yargıç, Pakistan Yüksek Mahkemesi’ne atandı.
NATO, “Neptune Strike 2022” tatbikatı kapsamında Akdeniz’de devriye faaliyetlerine başladı. Soğuk Savaş’tan bu yana ilk kez, bir ABD uçak gemisi misyon grubu, tatbikatın bir parçası olarak NATO komutası altına girdi.
ABD Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından 25 Aralık 2021’de fırlatılan James Webb Uzay Teleskobu yörüngeye yerleştirildi.
OCAK 25
Avustralya hükümeti, Aborijin bayrağının özgürce kullanılabilmesi için bayrağın telif hakkını 14 milyon dolara satın aldı.
İsrail yapımı “Pegasus” casus yazılımının üreticisi NSO Group’un CEO’su Asher Levy istifa etti.
26 OCAK
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 26 Mart 1962’de Cezayir’in başkenti Cezayir’de Fransız askerlerinin Isly Caddesi’nde yaptığı katliamla ilgili olarak, “Fransa (neden olduğu) bu trajediyi 60 yıl sonra kabul ediyor. Fransa affedilemez. ” söz konusu.
Avustralya’da bilim adamları, gökyüzünde her 20 dakikada bir yanıp sönen yeni bir ışın türü keşfettiler.
27 OCAK
ABD’de ilk kez bir robot, insan yardımı olmadan ameliyat yaptı.
29 OCAK
Rusya’nın nüfusu, Sovyetler Birliği’nin dağılmasından bu yana ilk kez 2021’de 1 milyondan fazla azaldı.
30 OCAK
ABD’nin doğu kıyısındaki orta ve kuzeydoğu eyaletlerini vuran şiddetli kar fırtınası nedeniyle 100 binden fazla kişi elektriksiz kaldı.
31 OCAK
Burkina Faso’daki 24 Ocak darbesinin arkasındaki adam Yarbay Paul-Henri Sandaogo Damiba, kendisini cumhurbaşkanı ve başkomutan ilan etti.
Suudi Arabistan’da ilk kez açık alanda gerçekleştirilen toplu yoga etkinliğine yaklaşık 1000 kişi katıldı.
1 ŞUBAT
Azerbaycan Milli Meclisi, Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ilişkileri resmen ittifak düzeyine çıkaran Şuşa Deklarasyonu’nu kabul etti.
İspanyol Pablo Fernandez, sosyal dayanışma projesi kapsamında 36 saat aralıksız havuzda yüzerek en uzun süre havuzda yüzerek Guinness Rekorlar Kitabı’na girdi.
2 ŞUBAT
Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleşmesi çerçevesinde İstanbul’dan Erivan’a ilk direkt uçuş gerçekleştirildi.
3 ŞUBAT
Bilim adamları, Dünya ile aynı yörüngeyi paylaşan ikinci Truva asteroitinin varlığını doğruladılar.
ABD’nin orta bölgesinde devam eden kar fırtınası nedeniyle 4 binden fazla uçuş iptal edildi, 100 bine yakın kişinin elektriği kesildi.
ABD Başkanı Joe Biden, ABD güçlerinin Suriye’de düzenlediği operasyonda IŞİD lideri Ebu İbrahim el Haşimi el Kureyşi’yi öldürdüğünü açıkladı.
4 ŞUBAT
Bilim adamları, Hollanda’da AIDS’e neden olan HIV-1 virüsünün 3,5 ila 5,5 kat daha hızlı yayılabilen ve daha fazla zarar veren yeni bir varyantını belirlediler.
6 ŞUBAT
“Hindistan’ın Bülbülü” lakaplı ünlü Hintli müzisyen Lata Mangeshkar, 92 yaşında hayatını kaybetti.
8 ŞUBAT
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) iş adamı Halil Falyalı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti.
ABD Savunma Bakanlığı’na bağlı Gelişmiş Savunma Projeleri Araştırma Ajansı (DARPA) ile Skorsky firmasının ortak çalışması kapsamında Skorsky marka UH-60 Alpha model Black Hawk helikopteri ilk kez pilotsuz uçuruldu.
9 ŞUBAT
ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından gönderilen Perseverance gezici keşif aracı, 245,76 m ile Mars’ta en uzun mesafeli yürüyüş gerçekleştirdi.
“Dünyanın en büyük kesme kara elması” olarak bilinen değerli taş, kripto para kullanılarak 3 milyon 161 bin liraya (58 milyon 966 bin lira) satıldı.
11 ŞUBAT
AIDS’in nedeni olan HIV’i keşfettiği için 2008 Nobel Tıp Ödülü’nü kazanan Fransız virolog Luc Montagnier, 89 yaşında öldü.
12 ŞUBAT
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Azerbaycan Milli Meclisi tarafından kabul edilen ve yasalaşan Şuşa Beyannamesi’ni onayladı.
Türk Hava Yolları’nın (THY) dış hat uçuşlarının 75. yılı, ilk uçuşun yapıldığı Yunanistan’ın başkenti Atina’da kutlandı.
14 ŞUBAT
Dünyaca ünlü film yapımcısı ve yönetmeni Ivan Reitman, 75 yaşında hayatını kaybetti.
16 ŞUBAT
Brezilya’nın Rio de Janeiro eyaletinde şiddetli yağışların yol açtığı sellerde 232 kişi hayatını kaybetti.
Burkina Faso’da 24 Ocak’ta darbe sonrası iktidara gelen Yarbay Paul-Henri Damiba yemin ederek resmen cumhurbaşkanı olarak göreve başladı.
17 ŞUBAT
Bulgaristan parlamentosu, yaklaşık 9 yıldır devam eden ve “altın pasaport” olarak bilinen yatırım amaçlı vatandaşlık verilmesi uygulamasına son verdi.
19 ŞUBAT
Avrupa Uzay Ajansı (ESA), yaklaşık 12 milyar yıl önce oluşmaya başlayan Samanyolu Galaksisi’nde daha önce bilinmeyen yeni bir galaksinin kalıntılarını tespit etti.
Arjantin’in kuzeydoğusundaki Corrientes eyaletinde Ocak ayının ortasından bu yana devam eden orman yangınlarında 785 bin hektardan fazla alan kül oldu.
21 ŞUBAT
Rusya Devlet Başkanı Putin, Ukrayna’nın doğusunda Rusya yanlısı ayrılıkçıların yönetiminin tanınmasına ilişkin kararnameyi imzaladı. Bu karara başta NATO, İrlanda, Almanya, Türkiye, Gürcistan, İtalya, İngiltere, ABD, Japonya, Avustralya, Güney Kore, Hollanda, Yunanistan, Balkan ülkeleri, İsveç, Macaristan, Moldova, Avrupa Birliği (AB) ülkeleri tepki gösterdi. Birçok ülke Rusya’ya yaptırım uygulama kararı aldı.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC), UBP Genel Başkanı Faiz Sucuoğlu başkanlığında Ulusal Birlik Partisi (UBP), Demokrat Parti (DP) ve Yeniden Doğuş Partisi’nden (YDP) oluşan koalisyon hükümeti kuruldu.
22 ŞUBAT
Eski ABD Başkanı Donald Trump, Twitter’ın hesabını askıya almasından bir yıl sonra “Truth Social” adlı sosyal medya uygulamasını kullanıma açtı.
23 ŞUBAT
Ukrayna Güvenlik ve Savunma Kurulu, Donetsk ve Luhansk bölgeleri hariç ülke genelinde 30 günlük olağanüstü hal ilan etme kararı aldığını duyurdu. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Rusya’daki vatandaşlarına ülkeyi bir an önce terk etmeleri çağrısında bulundu.
24 ŞUBAT
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’nın doğusundaki Donbass’a özel askeri operasyon başlattıklarını duyurdu.
25 ŞUBAT
Ukrayna Devlet Lideri Volodymyr Zelensky, ülke genelinde genel seferberlik ilan eden kararnameyi imzaladı.
Birleşmiş Milletler (BM), Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahalesinin ardından 100.000’den fazla sivilin yerinden edildiğini bildirdi.
ABD Lideri Joe Biden tarafından Yüksek Mahkeme Yargıcı olmak üzere aday gösterilen Ketanji Brown Jackson, ülke tarihinde bu göreve aday gösterilen ilk siyah kadın oldu.
1 MART
Facebook, Instagram ve WhatsApp’ın sahibi Meta, Ukrayna’ya yönelik saldırı nedeniyle Avrupa Birliği (AB) genelinde Rus devlet medya kuruluşları RT ve Sputnik’e erişimi kısıtlama kararı aldı.
Avrupa Parlamentosu (AP), Rusya-Ukrayna savaşı konulu olağanüstü oturumunda Ukrayna’nın AB üyeliğine zemin hazırlayan karar taslağını kabul etti.
2 MART
ABD Başkanı Joe Biden, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı nedeniyle ABD’nin havalimanını tüm Rus uçaklarına kapattığını duyurdu.
Birleşmiş Milletler Genel Konseyi, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırısını 5’e karşı 141 oyla kınayan kararı kabul etti.
Beyaz Saray, Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin Rusya ve Beyaz Rusya’ya yeni savunma yaptırımları uygulama kararı aldı.
3 MART
Ukrayna-Rusya görüşmesinde taraflar, sivillerin tahliyesi için ortak bir insani koridor oluşturulması ve tahliyelerin yapılacağı bölgelerde kalıcı ateşkes sağlanması konusunda mutabakata vardı.
Rusya ile Ukrayna arasındaki ikinci tür müzakereler, Beyaz Rusya sınırındaki Brest’te başladı.
4 MART
Ukrayna, ülkesinde Avrupa’nın en büyük elektrik santrali olan Zaporijya Nükleer Santrali’nin kontrolünün Rus ordusuna geçtiğini açıkladı.
Pakistan’ın kuzeybatısındaki Peşaver kentinde bir Şii camisine düzenlenen bombalı saldırıda 63 kişi öldü.
Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Kurulu, Rusya’yı kınayan ve Ukrayna’daki tüm insan hakları ihlallerini soruşturacak uluslararası bağımsız bir soruşturma komisyonunun kurulmasına ilişkin karar taslağını kabul etti.
5 MART
Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle bir günde 106 bin kişi Ukrayna’dan Polonya’ya geçti.
7 MART
Video paylaşım platformu TikTok, Rusya’daki bazı hizmetlerini askıya aldığını açıklarken, çevrimiçi yayın platformu Netflix de bu ülkedeki faaliyetlerini durdurduğunu duyurdu.
8 MART
BM, Ukrayna’dan komşu ülkelere geçen mülteci sayısının 2 milyona ulaştığını açıkladı.
ABD Başkanı Joe Biden, ABD’nin Ukrayna savaş yaptırımları kapsamında Rusya’dan tüm enerji, petrol ve gaz ithalatını yasakladığını duyurdu.
9 MART
6 Ocak 2021’deki kongre baskını ile ilgili ABD’de açılan ilk dava mahkumiyetle sonuçlandı.
10 MART
Rusya-Ukrayna-Türkiye üçlü dışişleri bakanları toplantısı Türkiye’nin arabuluculuğuyla Antalya’da yapıldı.
11 MART
İngiltere, Rusya parlamentosunun alt kanadı olan Devlet Dumasında 386 milletvekili için yaptırım kararı aldı.
Şili’de Aralık 2021’de yapılan seçimleri kazanan 36 yaşındaki Gabriel Boric, cumhurbaşkanlığını devralarak Şili’nin en genç Devlet Başkanı oldu.
13 MART
Çin ve Hindistan, ihtilaflı sınır hattındaki gerilimi azaltmak, sınırın çatışmaların yaşandığı batı kesiminde güvenlik ve istikrarı sağlamak amacıyla 22 aydır devam eden 15’inci tip görüşmelerde Haziran 2020’de geçici uzlaşmaya vardı. yer.
14 MART
Kovid-19 aşısını geliştiren Türk asıllı bilim insanları Prof. Dr. Özlem Türeci ve Prof. Dr. Uğur Şahin ile Macaristan asıllı bilim insanı Prof. Almanya’da tıp dünyasının en değerli ödüllerinden biri olarak kabul edilen.
15 MART
Rusya, aralarında ABD Başkanı Joe Biden, Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve CIA Başkanı William Burns’ün de bulunduğu 13 ABD’li yetkilinin yaptırımlar listesine alındığını duyurdu.
17 MART
Mali’deki cunta yönetimi, Fransız RFI radyosu ve France 24 televizyonunun yayınlarını askıya aldığını duyurdu.
18 MART
İngiliz medya kontrol ajansı Ofcom, Rusya devlet yayın kuruluşu Russia Today’in (RT) yayın lisansını “derhal geçerli olmak üzere” iptal ettiğini duyurdu.
21 MART
Çin’de 132 kişiyi taşıyan China Eastern Airlines’a ait Boeing 737 tipi yolcu uçağı Guangxi eyaletinin dağlık bölgesine düştü. Kazadan kurtulan olmadı.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Myanmar ordusunun Rohingya Müslümanlarına karşı işlenen suçları “soykırım” olarak tanıdığını açıkladı.
22 MART
Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Rusya Devlet Başkanı Putin’in ülkelerine yönelik “varoluşsal bir tehdit” gördükleri takdirde nükleer silahlara başvurabileceğini söyledi.
24 MART
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Misyonu, ikinci kararı 5’e karşı 140 oyla kabul ederek, Rusya’yı Ukrayna’daki saldırısını durdurmaya, tüm güçlerini geri çekmeye ve Kiev’e daha fazla yardım yapmaya çağırdı.
27 MART
Azerbaycan’ın Sovyetler Birliği’nden bağımsızlığını ilan ettikten sonraki ilk cumhurbaşkanı Ayaz Mutallibov, 84 yaşında vefat etti.
28 MART
ABD’de düzenlenen 94. Akademi Ödülleri töreninde “En İyi Film” ödülünü, “CODA” ve “CODA” filmlerindeki performansıyla “En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu” ödülünü kazanan Troy Kotsur, ilk işitme engelli olarak tarihe geçti. Akademi Ödülleri tarihinin kazananı. Pakistan-İngiliz aktör Riz Ahmed, canlı aksiyon kısa filmi “The Long Goodbye” ile ödül alan ilk Müslüman oldu. Törene, ünlü oyuncu Will Smith’in eşi hakkında şaka yapan sunucu Chris Rock’a sahnede tokat atması damgasını vurdu.
Pakistan’da Başbakan İmran Han’a yönelik gensoru önergesi parlamentoda 161 “evet” oyu ile kabul edildi.
31 MART
Rusya Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Birliği’nin üst düzey yöneticilerine mütekabiliyet esasına göre yaptırım uygulama kararı aldıklarını açıkladı.
beylikdüzü escort bayan
bodrum escort bayan
bornova escort bayan
burdur escort bayan
edirne escort bayan
esenyurt escort bayan
etiler escort bayan
girne escort bayan
gölcük escort bayan
iznik escort bayan
kıbrıs escort bayan
manisa escort bayan
mecidiyeköy escort bayan
nevşehir escort bayan
pendik escort bayan
silivri escort bayan
bakırköy escort bayan
milas escort bayan
kapadokya escort bayan