Sağlık

Çocuklarda kabızlığa ne iyi gelir? Kabızlığa ne sebep olur ve nasıl geçer?

Emzirilen çocuklarda ve tuvalet eğitimi sırasında kesintili olarak görülen kabızlık daha çok fonksiyonel nedenlere bağlıdır. Çocuğun sosyal hayatında etkili olan olaylar, tuvalete gitmek istememe, bilgisayar ve televizyon bağımlılığı gibi nedenlerle çocuk dışkısını tutabilir. Bu durumda rektumda biriken sert dışkılar zamanla katılaşarak istemsiz dışkılamaya neden olabilir. Kabızlık tedavisinde dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir? Çocuklarda kabızlık ile ilgili tüm detaylar haberimizde…

ÇOCUK NASIL VİCDAN OLUŞTURUR?

Kabızlığın tedavisi altta yatan nedenlere göre belirlenir. Organik nedenler düşünülürse tam bir fizik muayene ve görüntüleme çalışmaları gerekebilir. Fonksiyonel kabızlıkta çocuğun sosyal ve mental durumu göz önünde bulundurularak tedavi planlanır. Bu tedavi sürecinde aile ve çocuk arasında doğru bağın kurulması değerlidir.

Kabızlık tedavisinde çocuğun yemeklerden sonra tuvalete gitmesi, tuvalet alışkanlığı kazanması ve düzenli dışkılaması teşvik edilir. Lif, lif ve sıvı açısından zengin bir diyet de değerlidir. Akdeniz mutfağı yemekleri, bol sebze ve meyve tüketimi kabızlığa yardımcı olur.

Doktor önermediği sürece laksatif ya da dışkı yumuşatıcıları bilinçsizce kullanmamakta fayda var. Tedavi edilmediği takdirde kabızlığa, büyüme ve gelişme geriliğine, psiko-sosyal sorunlara ve anal fissürlere neden olabilir. Bu nedenle tedavi için erken davranmak ve doktor ile iletişim halinde olmak değerlidir.

ÇOCUĞUNUZUN SABIRLIĞINI ÇÖZECEK 7 ALTIN ​​MADDE

  • Tamamlayıcı gıdalara geçiş ile birlikte bebeklerde meyve suyu tüketimi tercih edilebilir. Günlük 60-100 ml arasında meyve suyu verilmesi müshil etkisi ile kabızlığı önlerken, ek besinler ve gerekli besin ve vitaminleri sağlar.

  • Bebeklerin kabızlık sorunu ile baş edebilmek için elma, armut, kuru erik püresi ve bezelye gibi lif yönünden zengin besinleri günlük beslenmelerine eklemekte fayda var.

  • Kabız olan bebeklerin bacaklarını bisiklet gibi hareket ettirerek bağırsak hareketlerini tetiklemeleri, dışkılama sürecini kolaylaştırır. Alternatif olarak bebeğin karın kaslarını çalıştırarak ulaşabileceği mesafelere oyuncaklar yerleştirilerek örnek bir etki elde edilebilir.

  • Bebeğin karnına hafif ve dairesel hareketlerle masaj yapmak bağırsak hareketlerini artırabilir.

  • Ilık bir banyo yapmak, bebekleri bağırsak hareketlerine teşvik etmek için de yardımcı olabilir.

  • Dışkılama sürecini kolaylaştırmak ve anal bölgede yaralanmayı önlemek için anal bölgeye fitiller veya gliserin uygulanabilir.

  • Anal bölgeden sıcaklığın rektal termometrelerle ölçülmesi işlemi de dışkılama sürecini tetikleyebilir. Ancak bu yöntemlerin kullanımı konusunda hekimin tavsiyesi ve talimatları değerlidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu