Haber

Netanyahu “tartışmalı yargı düzenlemesinde” müzakere mesajı verdi

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, yargının yetkilerini kısıtlayan düzenlemenin kitlesel protestoların gölgesinde parlamentoda ilk oyu almasının ardından “konuşma zamanının geldiğini” söyledi.

Netanyahu, oylamada ulusa hitaben yaptığı konuşmada, “İsrail vatandaşları, şimdi konuşma zamanı. Övenlerin ve ilgilenenlerin sesini duyuyorum.” söz konusu.

Görüş farklılıklarını konuşarak fikir birliğine varmanın veya anlaşmazlıkları azaltmanın mümkün olduğunu belirten Netanyahu, anlaşma için her türlü zemini vermeye hazır olduğunu belirterek, “karşı taraftan kimsenin harekete geçmediğini” savundu.

Başbakan Netanyahu yaptığı konuşmada, “Şimdi burada önkoşulsuz, mazeretsiz konuşalım. Bu şekilde İsrail ve vatandaşlarının iyiliği için geniş bir fikir birliğine varabiliriz” dedi. sözlerini kullandı.

Muhalefet lideri Lapid’in “yalan ve aldatmacaya” tepkisi

Ana Muhalefet Partisi Gelecek Var Genel Başkanı Yair Lapid, müzakere çağrısını “yalan ve saptırma” olarak nitelendirerek, “Netanyahu önce Cumhurbaşkanı’na tüm yasama sürecini durdurduğunu bildirmeli ve bu çerçevede müzakere talep etmelidir” dedi. çatı”.

Başkan Isaac Herzog, ABD ve İsrail halkının hükümetten “bu karışıklığı ortadan kaldırmasını ve diyalog kurmasını” istediğini belirterek, aksine İsrail ekonomisine ve güvenliğine zarar veren bu anti-demokrasi yasama için Netanyahu hükümetini aceleci davranmakla suçladı.

Muhalefet liderlerinden eski Savunma Bakanı Benny Gantz da “müzakerenin anlamsız olduğunu, Netanyahu’yu tarih yargılayacak” dedi.

Netanyahu hükümetinin tartışmalı yargı düzenlemesi

İktidar kanadı, tartışmalı düzenlemenin “yargının yürütme üzerindeki hakimiyetini azaltacağını” savunurken, karşıtlar teklifin “güçler arasındaki ayrılığı hükümet lehine değiştireceğini” belirtiyor.

Eski siyasetçiler, yargı mensupları ve emekli askerler, iş dünyasından, istihbarattan, emniyet bürokrasisinden, farklı meslek gruplarından isimler yargı düzenlemesine karşı açıklamalar yapıyor.

İsrail’de Benjamin Netanyahu hükümeti, yargının yetkilerini sınırlayan ve yargıçların atanmasında gücün söz sahibi olmasını öngören yasa teklifinin ilk oylamasını hafta başında yaptı.

Tartışmalı yargı düzenlemesine ilişkin ilk meclis oylaması, ülke genelinde onbinlerce göstericinin gün boyu süren protestolarının gölgesinde gerçekleşti.

Başbakan Netanyahu liderliğindeki hükümetin Adalet Bakanı Yariv Levin, 5 Ocak’ta Yüksek Mahkeme’nin yetkilerini sona erdirecek ve yargının yargıçların seçimi üzerindeki etkisini azaltacak bir yasa planladıklarını duyurdu.

Koalisyon hükümetinin yargının bazı yetkilerini Meclis’e devretme saldırıları, başta Yüksek Mahkeme olmak üzere hükümette, İsrail yargısında ve İsrail sokaklarında gerginliğe yol açmıştı.

Ülkedeki en yüksek yargı mercii olarak görev yapan Yargıtay, “yarı anayasal” sayılan “temel yasalara” aykırı gördüğü durumlarda Meclis’in çıkardığı yasaları bozma yetkisine sahiptir.

Netanyahu hükümeti tarafından açıklanan yargı düzenlemesi, Yüksek Mahkeme’nin Meclis’ten geçen yasaları bozma yetkisinin kaldırılmasını içeriyor.

İsrail Başsavcısı Gali Baharav-Miara, hükümetin yargı düzenlemesine yönelik itirazlarını yazılı olarak ileterek, sıkıntılarının “kuvvetler ayrılığı, yargı bağımsızlığı ve kişi haklarının korunması” ilkelerinin bozulmasına odaklandığını belirtti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu